BMW seli proizvodnju električnih ‘minija’ u Kinu

MW planira započeti s proizvodnjom električnog Mini Morrisa u Kini. Plan je otvorit tvornicu koja bi proizvodila ovaj poznati britanski automobil čijih se 35.000 primjeraka godišnje proda upravo u Kini. Kina je veliko tržište automobila s godišnjom prodajom od oko 560.000 primjeraka, što je više od SAD-a i Njemačke. Zasad nije poznato kada bi proizvodnja u Kini trebala započeti, no po nekim ranijim najavama BMW je planirao proizvodnjom električnih minija započeti 2019. godine u Velikoj Britaniji.

Među kritičarima ovog poteza prevladava uvjerenje kako će na ovaj način, preseljenjem tvornice u Kinu, mnogo Britanaca ostati bez posla. “Ovakve objave uvijek prati određena doza paranoje. Neki predviđaju kako je razvoj Minija u budućnost upravo vezan uz električnu auto industriju. Ako je to tako, onda će se tvornice poput one u Oxfordu trebati razvijati u skladu s tim, ako žele opstati”, rekao je Justin Cox, direktor i stručnjak iz LMC Automotive. U BMW-u pak naglašavaju kako se ne treba brinuti oko smanjivanja posla u europskim tvornicama zbog najavljenog otvaranja nove tvornice u Kini. Naglašavaju kako se unatoč njihovim novim poslovnim pothvatima i razvojem proizvodnje u drugim zemljama, u Njemačkoj u proteklom desetljeću proizvodnja BMW-ovih automobila uvelike povećala.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.