Hrvatski znanstvenik dokazao da je jezgra Zemlje čvrsta

Hrvatsko-australski znanstvenik i profesor geofizike na Australskom nacionalnom sveučilištu (ANU) Hrvoje Tkalčić i podstiplomac Thanh-Son Pham uvjereni su da imaju direktan dokaz da je unutarnja jezgra Zemlje čvrsta. Oni su otkrili način kako detektirati takozvane “smicajne valove” (ili J-valove) u unutarnjoj jezgri, odnosno vrstu valova koji mogu putovati isključivo kroz čvrste objekte.

“Otkrili smo da je unutarnja jezgra doista čvrsta, ali smo također otkrili da je mekša nego što se do sada mislilo”, navodi Tkalčić.

“Ispada, ukoliko su naši rezultati točni, da unutarnja jezgra dijeli slična elastična svojstva sa zlatom i platinom. Unutarnja jezgra je poput vremenske kapsule, ukoliko ju razumijemo, otkrit ćemo i kako se naš planet formirao”, dodaje profesor koji je 1996. diplomirao fiziku i geofiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 2001. doktorirao na Odsjeku za znanost o Zemlji i planetima na Kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyeu na temu strukture duboke unutrašnjosti Zemlje putem prostornih valova potresa, a svoju je karijeru nastavio na ANU sveučilištu u Australiji.

“Smicajni valovi unutarnje jezgre su tako sićušni da se ne mogu promatrati direktno. Njihovo detektiranje zapravo predstavlja sveti gral globalne seizmologije od kada su znanstvenici prvi puta predvidjeli u 30-im i 40-im godinama prošlog stoljeća da je jezgra Zemlje čvrsta”, stoji u priopćenju ANU-a.

Tkalčić i Pham su za njihovo detektiranje razvili takozvanu metodu korelacijskog valnog polja koja gleda u sličnosti između signala na dva prijamnika nakon većeg potresa, umjesto direktne dolaske valova, a sličnu metodu su koristili za mjerenje debljine leda na Antarktici.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.