Jaguar E-Type na Rimčev pogon kreće u proizvodnju

U Jaguaru, tradicionalnom engleskom proizvođaču automobila, prošle su godine predstavili reinkarnaciju svojeg legendarnog sportskog E-Type Roadstera u konceptu nazvanom E-Type Zero. Tada je u javnost dospjela i informacija kako je na razvoju baterija i električnog pogona za ovaj automobil sudjelovala i hrvatska kompanija Rimac Automobili, a električni E-Type ponovno je došao u središte pozornosti kada je bio službeni automobil mladenaca na ovogodišnjem britanskom kraljevskom vjenčanju princa Harryja i Meghan Markle.

Sada, pak, iz Jaguara nakon velikog interesa javnosti potvrđuju kako će reinkarnacija E-Typea iz 1960-ih godina ponovno na ceste. Naime, kompanija je odlučila izraditi jednu seriju električnog E-Typea, koristeći mnogobrojne dijelove vozila iz 60-ih godina, uz zadržavanje klasičnog vanjskog izgleda i interijera, ali s velikim promjenama ispod haube.

Jaguar je iz ovog sportskog kabrioleta izvadio izvorni motor i zamijenio ga baterijskim setom identičnih dimenzija i slične mase, kapaciteta 40 kWh. Na mjesto nekadašnje mjenjačke kutije postavljeni su elektromotor i sklop za prijenos snage. U konačnici je novi električni pogonski sklop s baterijama ispao 46 kilograma lakši od izvornoga.

Automobili će biti sklapani u Jaguarovoj tvornici Classic Works u engleskom Coventryju. Osim pogona, novi E-Type u 21. stoljeće će zakoračiti i LED svjetlima, infotainment zaslonom osjetljivim na dodir, te ponešto moderniziranim vozačkim sučeljem. Doseg s jednim punjenjem baterija trebao bi mu biti nešto preko 270 kilometara. Motor snage 295 KS trebao bi mu omogućiti najvišu brzinu od oko 240 km/h.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.