Kinezi razvijaju robote od tekućeg metala

Li Xiangpeng, profesor robotike na kineskom sveučilištu Soochow University u Suzhou, razvio je robota od tekućeg metala sa svojstvima mijenjanja oblika (shape-shifting). Prvi prototip veličine dlana u stanju je mijenjati oblik i pokretati kotač kada mu se pomoću elektriciteta mijenja centar gravitacije.

Mali robot posjeduje plastični kotač, malu litijumsku bateriju i kapljicu tekućeg metala galija, a projekt je započet prije 6 godina kada su znanstvenici otkrili jedinstvena svojstva slitina tekućih metala poput visoke električne provodnosti, upravljive površinske napetosti i ekstremne fleksibilnosti.

Kineski znanstvenik otvoreno kaže da je inspiraciju dobio od T-1000 robota iz filma Terminator 2: Sudnji dan. “Vjerujemo da slitine tekućih metala mogu omogućiti izradu samorekonfigurirajućih robota koji mogu mijenjati svoj oblik. O takvim robotima razmišljam od kako sam gledao film s T-1000 kada sam imao 10 godina”, navodi kineski znanstvenik i dodaje da je to bio samo inicijalni poticaj koji ga je natjerao na razvoj tehnologije, jer robote s ovakvim svojstvima ne vidi u ulozi strojeva koji će ubijati ljude, već one koji će pomagati ljudima.

Kao mogući primjer ističe nanorobote koji će biti izrađeni od visoko kompatibilnog materijala s ljudskim tkivom te će dostavljati lijekove na ciljana mjesta u našim tijelima, proganjati i ubijati stanice tumora, no također bi se mogli koristiti i u vojnoj primjeni za špijunažu.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.