Klimatske promjene će povećati cijenu piva

Zahvaljujući klimatskim promjenama pojavit će se problem dostupnosti i cijene piva. To je, otprilike, sažeto saznanje do kojeg su došli znanstvenici u jednoj recentnoj studiji.
Naime, sve češći toplinski udari i pojava suše koji su uzrokovani klimatskim promjenama – naprosto će smanjiti urod ječma. Samim time i nužno proizvodnju piva, objavili su znanstvenici, vjerojatno na užas mnogih ljubitelja ove široko rasprostranjene kapljice.
Ječam je biljka koja je jako osjetljiva na sušu i vrućinu te će se urod iste smanjiti nastave li se klimatske promjene ovim tijekom. Posljedično će to dovesti do nestašice piva i logičnog rasta njegove cijene, navodi studija objavljena u časopisu Nature Plants.
“Cilj naše studije nije potaknuti ljude da danas više piju”, pojasnio je profesor ekonomike klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia iz Norwicha, Dabo Guan.
“Htjeli smo pokazati da klimatske promjene mogu utjecati na našu kvalitetu života. Ako ne želimo da se to zaista i dogodi, ako i dalje želimo popiti pivo ili dva, jedini je način zajednički rad u borbi protiv klimatskih promjena”.
Jedino se ječam najbolje kvalitete koristi za pivo. To znači – manje od 20% ukupne globalne proizvodnje. Onim nadmoćnim ostatkom se hrani stoka.
Ukoliko se globalno zagrijavanje nastavi ovakvim tempom, ekstremne će vrućine i suše zahvatiti regije u kojima se uzgaja ječam, i to barem jednom godišnje. Pad proizvodnje piva će biti oko 16%. Cijene će se u prosjeku udvostručiti, navodi se u studiji uz izračunate projekcije.
U izuzetno optimističnom scenariju, s trenutnim smanjenjem emisije stakleničkih plinova, globalna proizvodnja piva bi pala za 4%, a cijene bi porasle za 15%.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.