Misteriozni plavi asteroid koji znanstvenicima zadaje glavobolje još je misteriozniji

Koristeći teleskope na Havajima i Arizoni, skupina astronoma proučavala je refleksiju Sunčeve svjetlosti s asteroida zvanog Phaethon, koji je poznat po svojoj plavoj boji. Plavi asteroidi koji reflektiraju više svjetla u plavom dijelu spektra samo su dio svih poznatih asteroida. Većina asteroida su sivo-plavi do crveni, ovisno o materijalu na njihovoj površini. Dok su plavi asteroidi rijetki, plavi kometi uopće ne postoje.
Phaetheon se izdvaja iz dva razloga: čini se da je jedan od najplavijih od asteroida sličnih nijansi ili kometa u Sunčevu sustavu, a njegova ga orbita dovodi toliko blizu Suncu da mu se površina zagrije na 800 stupnjeva Celzijevih, što je dovoljno vruće da se otopi aluminij.
Phaethon intrigira astronome i iz drugih razloga. Prema izgledu i ponašanju, može se reći da ima kvalitete i asteroida i kometa.
Phaethon se na nebu uvijek pojavljuje kao točka na nebu, poput tisuće drugih asteroida, a ne kao mrlja s repom, poput kometa. Ali Phaethon je izvor godišnje kiše meteora Geminida, koji su vidljivi sredinom prosinca. Smatra se ”roditeljem” Geminida jer mu je orbita vrlo slična orbiti meteora Geminida, pie Futirity.org.
Prije nego što su znanstvenici otkrili Phaeton 1983. godine, povezali su sve poznate kiše meteora s aktivnim kometima, a ne asteroidima.
U to vrijeme,pretpostavka je bila da je Phaethon vjerojatno mrtav, izgorjeli komet, rekao je Teddy Kareta sa Sveučilišta Arizona Lunar te dodao: Ali kometi su tipično crveni, a ne plavi. Tako da, iako bi Phaetonova orbita trebala ‘vrištati’ mrtvi komet, teško je reći je li Phaethon više nalik asteroidu ili mrtvom kometu.
On također otpušta mali trag prašine kada se približi Suncu. Ovakva aktivnost jedino je viđena na dva objekta u cijelom Sunčevu sustavom – Phaeton i jedan drugi, slični objekt, za koje se čini da zamagljuju liniju koja razdjeljuje komete od asteroida. Istraživači su došli do nekoliko novih otkrića o Phaethonu nakon analiziranja podataka NASA-ina teleskopa Facility na Havajima i teleskopa Tillinghast u Arizoni. Misle da bi Phaethon mogao biti povezan ili da se otkinuo s Pallasa, velikog plavog asteroida dalje u Sunčevu sustavu.
Zanimljivo je da samo otkrili da je Phaethon čak mračniji nego je prije bilo primijećeno, samo upola reflektivan kao Pallas. Zbog toga je teže reći kako su Phaethon i Pallas povezani.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.