NASA resetirala Hubble i popravila ga serijom manevara

Prije dva tjedna izvještavali smo o tome kako je NASA-in svemirski teleskop Hubble zapao u probleme sa sustavom navigacije, te da je zbog toga cijeli uređaj stavljen u “safe mode” dok se problemi ne otklone. Kao i kod običnih računala, jednom kada se u sigurnom načinu rada problemi otklone, uređaj je potrebno nekada i više puta resetirati da bi se sve vratilo u normalu – pa su tako i NASA-ini stručnjaci učinili.
Kako je na njihovim stranicama sinoć objavljeno, Hubbleovi žiroskopi (ili giroskopi, da se neki ne uvrijede), davali su pogrešna očitanja brzine okretanja teleskopa što je ugrožavalo njegov normalan rad. Stručnjaci iz kontrole ove misije 16. listopada započeli su s nizom resetiranja, tj. gašenja i paljenja žiroskopa (koji se inače nalaze u cilindrima s tekućinom i vrte se pri 19.200 okretaja u minuti).
Cilj paljenja i gašenja, te prelaska iz više u manje osjetljivi način rada, bio je poništiti eventualne softverske probleme koji su se mogle pojaviti u nekoj od procedura za uključivanje uređaja, no to nije pomoglo riješiti problem krivog očitanja. Stoga je NASA-ina ekipa 18. listopada započela s nizom manevara u kojima su cijeli Hubble okretali u raznim pravcima, ne bi li tako “prodrmali” žiroskope i uklonili smetnje koje su se mogle pojaviti u tekućini oko njih, ili ih vratili u ravnotežu.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.