Šokantna otkrića u Pompejima: ‘Morat ćemo mijenjati knjige…’

Još jedno u nizu novih otkrića na Pompejima možda promijeni brojne knjige o nalazištu.
Arheolozi su pronašli šest novih kostura žena i djece koji su tražili sklonište u maloj sobi. No, čini se da su ili zdrobljeni kada je krov pao ili su izgorjeli. Na službenoj stranici arheološkog iskopišta piše da su pljačkaši grobova, kada su nakon erupcije tražili blago, tijelima promijenili položaje.
Kuća u kojoj su ih pronašli povezana je s ranijim otkrićima prošlog tjedna – od predivnih murala pa do natpisa koji bi mogao dokazati kada se erupcija vulkana točno dogodila.
Prema sadašnjim informacijama, kobna erupcija vulkana Vezuv dogodila se 24. kolovoza 79. godine, kako je pisao Plinije Mlađi u svom pismu Tacitu. U pismu je opisao katastrofu u kojoj je poginuo njegov stric Plinije Stariji, a on je svemu svjedočio dok je bježao brodom. To pismo su znanstvenici smatrali relevantnim za utvrđivanje točnog datuma erupcije.
No, arheolozi su pronašli natpis na kući koji bi mogao pokazati da se erupcija dogodila zapravo dva mjeseca kasnije – 24. listopada.
Kuća u kojoj su pronašli natpis se, u trenutku erupcije, obnavljala, a ono što je napisano je vjerojatno bilo prekriveno žbukom.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.