Stara 2400 godina: Pronađena najstarija očuvana olupina ikad

Radi se o grčkom trgovačkom brodu koji je na dnu mora pronađen u cijelosti, sa svojim jarbolom, kormilom i klupama za veslanje.
Potonuo je na poznatom ‘groblju brodskih olupina’, velikoj lokaciji na kojoj je pronađeno više od 60 olupina.
Pronađen je još krajem 2017. godine no tek je sad otkriveno da se radi o najstarijoj očuvanoj brodskoj olupini na svijetu.
Dizajn ovog broda dosad se imao prilike vidjeti samo na antičkom grčkom posuđu kao što je jedna od najpoznatijih vaza ‘Odisej i sirene’ ili ‘Sirena vaza’, kako se često naziva, a koja se čuva u Britanskom muzeju.
Olupina je pronađena na dubini od oko dva kilometra i mogla bi baciti novo svjetlo na poznatu Homerovu priču o Odiseju koji se zavezao za jarbol kako bi odolio zovu sirena.
Na vazi se vidi Odisej koji je vezan za jarbol broda koji izgleda isto kao pronađena olupina.
Britanska istraživačka podmornica uočila je brod koji je ležao oko 80 kilometara od obale Bugarske. Nalazio se u dubinama Crnog mora gdje nema kisika pa je sve očuvano u izvornom stanju.
– Ne bih nikad rekao da je ovako nešto moguće – rekao je Jon Adams, voditelj projekta te dodao kako će ovo otkriće promijeniti njihovo dosadašnje poimanje brodogradnje i plovidbe morima u antičko vrijeme.
Prije ovoga, antički brodovi su pronalaženi samo u fragmentima i bili su stari do tri tisuće godina. No, ovo je prvi put da je pronađen cijeli brod.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.