Zagrebačka tvrtka u razvoju softvera potukla Apple i Google: ‘Želimo razviti vlastiti seksi proizvod’

Nestašicu programera, ne samo lokalno već i globalno, mnogi su domaći igrači tijekom posljednjih nekoliko godina pretvorili u unosan, brzorastući, izvozni, IT outsourcing biznis. Softverske tvornice u Hrvatskoj stoga od ove godine sve češće izravno otvaraju i stranci. Pokušavaju preskočiti takve lokalne igrače, ali i online platforme za zapošljavanje talenata poput Toptala, i izravno zaposliti hrvatske programere.
Upravo je to globalnu tržišnu utakmicu, koju igraju domaće softverske outsourcing tvrtke, podiglo na još viši nivo, a trenutačna zvijezda u tom pripetavanju zagrebački je Q Software. Brend je to koji koristi, prema Deloitteu, najbržerastuća hrvatska visoko-tehnološka tvrtka i domaći outsourcing as Q Alijansa, prva tvrtka iz Hrvatske koja je na Deloitteovom popisu Fast 50 u srednjoj Europi iskočila u sam vrh. Rimac Automobili lani su bili deseti s rastom od 1059 posto, a 2015. Serengeti je bio deveti s rastom od 843%. Q Software se, međutim, ove godine probio na čak 3. mjesto najbržerastućih tvrtki u srednjoj Europi. Od 2014.-2017. narastao je 3894 posto, odnosno 39 puta, a po tom je skoku, ovaj hrvatski igrač i među 20 najbržerastućih visoko-tehnoloških tvrtki u cijeloj Europi.
Q su prije četiri godine pokrenuli Filip Ljubić, bivši izvršni direktor najpoznatije hrvatske svemirske tvrtke Amphinicy Technologiesa i Dalibor Jurgec, vrhunski domaći programer koji iza sebe ima 200 uspješnih projekata. Uz njih dvojicu, koji drže svaki po 40 posto tvrtke, udio od 20 posto kupio je njihov prvi zaposlenik Vedran Tolić. Filip Ljubić, suosnivač i izvršni direktor Q Softwarea kaže da i ove godine nastavljaju sa značajnim rastom. Znači, dodatnih, oko milijun dolara prihoda. Lani je on iznosio ukupno 15,3 milijuna kuna uz neto dobit od 479.300 kuna. “Ove godine rastemo 30-40 posto i s tim smo zadovoljni, a po broju ljudi s kojima surađujemo rastemo za 10-20 posto s trenutačnih 107 ljudi”, kaže Ljubić. Dio razloga zašto je softverska tvrtka, koja nudi outsourcing usluge, počela bilježiti brži rast prihoda od prirasta broja zaposlenih, što je inače karakteristika proizvodnih tvrtki, krije se u njenim klijentima.
U Zagrebu razvijaju projekte, među inima, za Coca-Colu, Walmart, Facebook, IBM, Visu, Pfizer, Nestle, Lufthansu, Vaillant, BBC, Audi i Volkswagen. Filip Ljubić kaže da mu cilj nije imati tvrtku od 850 zaposlenih. “Primarno nam nije da imamo tvrtku s puno zaposlenih već tvrtku s mnogo odličnih projekata. Želimo da su ti projekti atraktivni, seksi, zanimljivi, cutting-edge i da onda imamo i mogućnost da dovedemo u Q vrhunske ljude”, kaže Ljubić. Tako je Q Software za Coca-Colu, Walmart i Facebook napravio inovativne tzv. onboarding aplikacije. Ljubić pojašnjava da novi zaposlenici u Facebooku koriste aplikaciju koja ih kroz igru i zabavu upoznaje s kulturom kompanije. Gledaju filmiće, rješavaju kvizove, dopisuju se, lajkaju i skupljaju bodove. Kad skupe određeni broj bodova računa se da su uspješno završili onboarding proces.
U Austriji su za Volkswagen napravili aplikaciju za proširenu stvarnost za iOS i Android. Omogućuje da kad u salonu uđete u jedan model vozila, preko kamere mobitela gledate unutrašnjost vozila a na zaslonu vidite kako bi izgledala da nadoplatite bolji paket opreme ili drugoj boji. U novu Lufthansinu aplikaciju za check-in ugradili su chat i opciju remote kill switcha. Za BBC-jevu TV seriju Pandemic napravili su prvu mobilnu aplikaciju na svijetu koja je u realnim uvjetima simulirala širenje virusa i to pomoću podataka o kretanju samih korisnika. Preuzelo ju je 60.000 ljudi. Lani je bila najkorištenija medicinska aplikacija u AppleStoreu i Google Playju u Velikoj Britaniji te ukupno, među 20 najtraženijih. U razvoju su čak nadmašili mobilne aplikacije Applea i Googlea.
Q Softwareov najveći posao u Švicarskoj je za Twint, aplikaciju za mobilno plaćanje koja je tamo popularnija od Apple Paya i Google Paya. Zagreb je centar razvoja te aplikacije, iza koje stoji osam najvećih švicarskih banaka, uključujući UBS i Credit Suisse. “U svijetu outsourcinga softverskog razvoja konkurencija je golema i nužno je da budete drugačiji. Mi to postižemo tako što nudimo sve na jednom mjestu, ali zato nam cilj nije imati što više klijenata već imati najbolje klijente”, ističe Ljubić. Q stoga u svemu ide vrlo široko.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.