GeForce NOW je dosad najkonkretnija gaming cloud platforma

Nvidia proteklih nekoliko godina radi na grafičkim karticama koje mogu streamati igre na internetu tako da efektivno prebacuju dio moći gaming računala na korisnikov nešto slabiji uređaj, koji pak može biti PC, MacBook, pametni telefon ili tablet.

I, napokon, kompanija je spremna “izbaciti” uslugu za svoj GeForce Now (GFN) u Sjevernoj Americi, a s vremenom će biti dostupna i diljem svijeta. Mjesečna pretplata košta pet američkih dolara, a prije no što korisnici to uplate, imaju mogućnost jedan sat isprobati što se točno nudi, bez da pritom moraju ostaviti podatke svojih kreditnih kartica.

Ideja nije nova, podsjeća na ono što je Googleova usluga Stadia već nudila, a nude Sonyjev PlayStation Now, Microsoftov xCloud… Nudila je i Nvidia kroz GeForce Now, ali u beta verziji kroz nekoliko godina. Čak ni tako dug period testiranja nije pomogao jer jedan pokušaj lansiranja loše je prošao prije pet godina pa je Nvidia odlučila još “malo” raditi na usluzi.

Vjerojatno je i bolje tako jer Nvidia ima drugačiji pristup od konkurencije. Naime, GFN nudi sve u cloudu, pa korisnik može svoje igre igrati bilo gdje, bilo kad čim se prijavi na svoj korisnički račun. Također, Nvidia nudi podršku za Steam, Epic Games Store, Battle.net i Uplay te ih pokreće u cloudu. Ukratko, sve je jednostavno, funkcionalno i na jednom mjestu, s bilo kojeg uređaja, bilo gdje u svijetu.

U redu, gotovo bilo kojeg uređaja, iPhone i iPad nemaju podršku, a nema ni informacija hoće li je ikad dobiti. Zato će Chromebook uređaji dobiti kroz WebRTC verziju i Nvidia obećava da će se to dogoditi prije kraja prvog kvartala ove godine. Samim time, možda i ostali internetski preglednici dobiju takve verzije pa Nvidia automatski proširi ponudu, što bi pomoglo iPhone i iPad korisnicima jer imali bi mogućnost prijava kroz WebRTC verziju GFN-a.

Na kraju, “kvake”. Konkurencija možda ne nudi takvu jednostavnost pri prijavi s bilo kojeg uređaja, bilo gdje. No, nudi stabilnost, bolja grafička rješenja i bolje iskustvo igranja online. Zasad, GFN se ne isplati igrati kompetitivno jer previše “trza” i možete zaboraviti na uslugu ako nemate barem 50 Mbps brzine. Moguće je igrati i s manje, ali Nvidia preporučuje 50 Mbps, za što se dobije 1080p60 streaming. Primjerice, 4K ili 1080p120 još nisu u ponudi.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.