Alat za modificiranje gena siguran je za korištenje u borbi protiv bolesti

Preliminarni rezultati jednog od najranijih kliničkih testiranja alata za modificiranje gena CRISPR-Cas9 pokazali su dokaze da je ta tehnika sigurna i zamisliva u uporabi za liječenje ljudskih bolesti.

“Dizajnerske” imunološke stanice s pojačanim sposobnostima traženja i napadanja tumora pokazale su obećavajuće rezultate u borbi protiv određenih oblika raka, no znanstvenici bi htjeli unaprijediti metode za pojačavanje spomenutih sposobnosti imunoloških stanica. Jedna od opcija za to upravo je CRISPR-Cas9, odnosno metoda pomoću koje se mogu napraviti ciljane promjene u genomu tih stanica.

U spomenutom kliničkom testiranju znanstvenici Edward Stadtmauer i Carl June sa Sveučilišta Pennsylvania u Philadelphiji zajedno su s kolegama prikupili T-stanice (imunološke stanice) troje pacijenata oboljelih od raka.

Koristeći konvencionalne metode genetskog inženjeringa, tim je T-stanicama dao sposobnost da prepoznaju protein koji neke stanice raka proizvode. Isto tako su koristeći CRISPR-Cas9 blokirali proizvodnju tri proteina u T-stanicama, koji onemogućuju njihovo napadanje stanica tumora.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.