Analiza munje koja je došla do svemira

Gigantski mlazovi u osnovi su isti kao munja koja putuje od oblaka do zemlje, samo što idu suprotnim putem, odnosno umjesto da silaze, poput većine udara munje, pronalaze izlaz iz vrhova grmljavine, a zatim nastavljaju dalje dok ne nalete na njih nešto što ih zaustavlja, a to je ionosfera, najviši sloj Zemljine atmosfere (točno na rubu svemira), koji se sastoji od električno nabijenih atoma, ili iona.

Znanstvenici Georgia Techa (Georgia Institute of Technology), objavili su detaljnu 3D studiju najvećeg električnog pražnjenja ovog tipa koje je nastalo tijekom oluje iznad Oklahome u svibnju 2018. godine i predstavlja najveći gigantski mlaz koji je do sada proučavan, jer nosi 100 puta veći električni naboj od munja tipičnih grmljavinskih oluja.

Ogromni mlaz je iz grmljavinske oluje izbacio približno 300 kulona električnog naboja u ionosferu, dok tipične munje prenose manje od 5 kulona između oblaka i tla ili unutar oblaka.

Znanstvenici su uspjeli mapirati ovaj golemi mlaz u tri dimenzije s visokokvalitetnim podacima, te su se mogli vidjeti izvori vrlo visoke frekvencije (VHF) iznad vrha oblaka, koji prije nisu bili viđeni s ovom razinom detalja. Koristeći satelitske i radarske podatke, mogli su saznati gdje je vrlo vrući vodeći dio pražnjenja bio smješten iznad oblaka, kao što možete vidjeti u vizualizaciji podataka u ovom videu.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.