Arheolozi u kamenolomu naletjeli na otkriće koje daje odgovor na pitanje kako su građene egipatske piramide

Je li konačno riješen veliki misterij izgradnje egipatskih piramida? Slučajno otkriće skupine arheologa u drevnom kamenolomu baca novo svjetlo na zagonetku koja desetljećima okupira znanstvenike.

Istražujući drevne natpise naletjeli su na sofisticirani sustav rampi star barem 4.500 godina koji bi mogao dati odgovor na vječnu enigmu. Ostatke su u kamenolomu u egipatskoj pustinji pronašli arheolozi Sveučilišta u Liverpoolu i Francuskog instituta za istočnjačku arheologiju u Kairu.

Ondje su pronašli postolja, koja navode na zaključak da je težak posao prevoženja ogromnih kamenih blokova, kojima su izgrađene piramide, bio završen puno brže nego što se prethodno mislilo.

Dok je teorija o tome da su drevni Egipćani koristili rampe za transport kamenih blokova već ranije iznesena, struktura koju je otkrio anglofrancuski tim arheologa, a datira iz perioda izgradnje Velike piramide u Gizi, značajno je strmija nego što se ranije mislilo da je moguće.

– Uz pomoć sanjki koje su nosile kamene blokove i bile pričvršćene užadima, drevni su Egipćani mogli izvlačiti blokove iz kamenoloma alabastera pod strmijim kutom, rekao je Yannis Gourdon iz Francuskog instituta za istočnjačku arheologiju.

Postolja koja su bila postavljena s obje strane dvaju stubišta koja su okruživala središnju rampu, bila su vezana užetom te su pomogla ublažiti teret radnicima prilikom izvlačenja masivnih kamenih blokova.

Skupina znanstvenika smatra da je ovo otkriće značajno jer sugerira da je posao mogao biti obavljen puno brže iako je i dalje bio težak i zahtijevao je veliku radnu snagu.

Svoje otkriće, do kojega su došli krajem rujna, arheolozi planiraju objaviti u jednom znanstvenom časopisu. Otkrivaju da su u tom kamenolomu izučavali drevne natpise te da su na rampu naletjeli posve slučajno. Natpisi su im omogućili da procjene kako je rampa izgrađena u vrijeme faraona Kufua, odnosno Keopsa, koji je izgradio Veliku piramidu u Gizi.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.