Banane su doista radioaktivne. Što to zapravo znači?

I sam spomen riječi “radijacija” ili “zračenje” kod ljudi izaziva strah. No, je li istina da je praktički sve oko nas radioaktivno, čak i hrana koju jedemo? Možda ste čuli da su banane blago radioaktivne, ali što to zapravo znači? Jesu li i ljudska tijela radioaktivna?

Odgovore je za Science Alert dala Sarah Loughran, ravnateljica Radiation Research and Advicea (ARPANSA) i izvanredna profesorica na Sveučilištu Wollongong.

Što je radijacija?

Radijacija je energija koja putuje od jedne točke do druge, bilo u valovima ili česticama. Svaki smo dan izloženi zračenju od različitih prirodnih i umjetnih izvora.

Kozmičko zračenje od Sunca i svemira, radijacija od stijena i tla, kao i radioaktivnost u zraku koji udišemo i u našoj hrani i vodi spada u izvore prirodne radijacije.

Banane su uobičajeni primjer prirodnog izvora radijacije. Sadrže visoke razine kalija, od čega je mali dio radioaktivan. Ali, nema potrebe odreći se svog omiljenog smoothieja s bananom, jer je razina radijacije ekstremno niska i puno niža od pozadinskog zračenja kojem smo svakodnevno izloženi.
Umjetni izvori zračenja uključuju medicinske tretmane poput rendgena, mobilne telefone i električne vodove. Uobičajeno je pogrešno shvaćanje da su umjetni izvori zračenja opasniji od prirodnih, ali to naprosto nije točno, kaže Loughran.

Ne postoje fizičke osobine koje bi umjetnu radijaciju učinile drugačijom ili štetnijom od prirodne. Štetne su posljedice radijacije povezane s količinom, a ne izvorom iz kojeg ona dolazi.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.