Boyan Slat izumio solarni stroj kojim će od plastike očistiti tisuću najzagađenijih rijeka na svijetu

Slatovi plutajući sustavi za hvatanje plastike grabe i upijaju ogromne količine plastičnog otpada koji se vežu i potom transportiraju na obalu kako bi ih se recikliralo. Ne može im promaći čak ni mikroplastika veličine jednog milimetra.

Slat i njegova organizacija The Ocean Cleanup sad su započeli su ciljanim čišćenjem najzagađenijih rijeka. Naime, istraživanja su otkrila da je tisuću svjetskih rijeka odgovorno za čak 80 posto svog otpada koje se gomila u oceanima. ‘Zatvaranjem slavina’ i hvatanjem plastike u riječnim tokovima može se preduhitriti mnogo teži zadatak hvatanja vode u oceanu.

Prema studiji, provedenoj u suradnji s Deloitteom, godišnji ekonomski troškovi zbog plastike u svjetskim morima procjenjuju se između šest i čak 19 milijardi dolara. Riječ je o troškovima koji imaju utjecaj na turizam, ribarstvo i akvakulturu te akcije čišćenja. Ti troškovi ne uključuju utjecaj na zdravlje ljudi i morski ekosustav. To znači da je presretanje plastike u rijekama mnogo isplativije od suočavanja s posljedicama koje nastaju nizvodno.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.