Djeca rade prekovremeno i noćne smjene kako bi ispunili rokove za isporuke Amazonovih uređaja

Veliki broj gadgeta i uređaja najvećih kompanija – od pametnih telefona, računala, pametnih zvučnika, igraćih konzola itd. proizvodi se i sastavlja u kineskim tvornicama Foxconna. Osim po suradnji s Appleom, Amazonom, Sonyjem, Microsoftom i brojnim drugim kompanijama, Foxconn je poznat i po kontroverzama i skandalima koje ih prate tijekom posljednjeg desetljeća poput samoubojstava radnika u tvornicama, neprikladnih uvjeta rada, iskorištavanja maloljetnika za rad itd.

Ovaj tjedan ponovno su objavljeni neki detalji o načinu na koji je Foxconn ilegalno iskorištavao rad maloljetnika na proizvodnim trakama za sastavljanje Amazonovoih pametnih zvučnika Echo. Iako u Kini nije zabranjeno zaposliti djecu starosti od 16 do 18 godina kao pripravnike, za njih ne vrijede pravila o prekovremenom radu i noćnim smjenama, što je Foxconn prekršio. S obzirom na to kakav su rok imali za isporuku Amazonovih uređaja, a kako nisu mogli pronaći dovoljno radne snage, po tko zna koji put tražili su pomoć od škola (škole za to od njih dobiju novčanu kompenzaciju) te učitelja koji su pratili učenike u tvornicama.

Također, jedan od razloga zapošljavanja školaraca jest i manja cijena rada u odnosu na stalno zaposlene ili zaposlenike koje pronađu putem agencija za zapošljavanje, zbog čega se njihove usluge koriste tijekom razdoblja kada je najveća potražnja za proizvodnjom uređaja. No problem je što su, kako su otkrili školarci koji su radili u Foxconnu, dogovorili rad od 8 sati dnevno pet dana u tjednu, dok su u tvornicama radili 10 sati dnevno šest sati tjedno, što je bilo protiv njihove volje i iznimno ih je umaralo, a požalili su se i na radne uvjete u prevrućim prostorijama.

One koji su se nadređenima požalili na uvjete i prekovremeni i noćni rad, njihovi su učitelji pokušali uvjeriti da ipak odrade i te dodatne smjene, a u protivnom ne samo da im je prijetio otkaz u Foxconnu, već su im učitelji (koje je Foxconn također plaćao) prijetili da će imati problema s maturom i stipendijom u školi koju su pohađali.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.