Djelatnica tužila Facebook zbog trauma i duševnih boli

Bivša djelatnica Facebooka na određeno vrijeme Selena Scola podnijela je tužbu protiv svojeg nekadašnjeg poslodavca zbog trauma i duševnih boli. Scola je u najvećoj društvenoj mreži bila jedan od sedam i pol tisuća moderatora koji su zaduženi za pregled sadržaja koji Facebookovi korisnici postavljaju na svoje profile.

Zuckerbergova je tvrtka tužena jer nije poštovala obavezu uspostavljanja radnog mjesta na kojemu bi se djelatnici osjećali sigurno, nego je stvorila rotacijska vrata za stalne izmjene vanjskih suradnika koji su nepovratno traumatizirani onime što vide dok obavljaju svoj posao, rekao je Scolin odvjetnik Korey Nelson. Dakle, Facebookovi moderatori u obavljanju svojeg posla izloženi su stresu dok miču nepoželjan sadržaj daleko od očiju drugih korisnika. Scola se žali da je svakodnevno gledala slike i videa silovanja, ubijanja, odrubljivanja glava… Facebook je ranije tvrdio da svi njegovi moderatori imaju dostupnu liječničku pomoć radi očuvanja svojega mentalnog zdravlja što uključuje i kvalificirane profesionalce u samoj tvrtki koji mogu organizirati i grupno i osobno savjetovanje, a djelatnici su pokriveni punim zdravstvenim osiguranjem. Ovakva vijest sigurno nije ostavila čelnika Facebooka Marka Zuckerberga ravnodušnim s obzirom na to da je javna sablazan oko njihove odgovornosti u sprečavanju širenja lažnih vijesti i govora mržnje sada već dugotrajna.

 

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.