EU će o zajedničkom standardu punjača odlučiti 7. lipnja

Europska komisija još je u rujnu prošle godine objavila prijedlog regulative kojom bi se proizvođačima malih elektroničkih uređaja uvjetovalo da na njih ugrade isključivo univerzalni priključak za punjenje, tipa USB-C.

Vijeće EU podržalo je USB-C kao jedinstveni standard početkom ove godine, a kako navodi Reuters, zastupnici i predstavnici zemalja EU, konačnu će odluku donijeti u utorak, 7. lipnja. Upućeni, naime, kažu da će pametni telefoni, tableti i bežične slušalice morati koristiti USB-C priključak za punjenje te se taj zakon neće moći izbjeći tako da proizvođači u kutiju osiguraju odgovarajući adapter.

Pojedini zastupnici traže i da se prijenosna računala uvrste u propise, no to bi značajno utjecalo na proizvođače poput Samsunga i Huaweija, koji će se tome vjerojatno protiviti. U svakom slučaju, glavni „protivnik“ jedinstvenog standarda svakako je Apple, no ako je suditi prema informacijama koje je objavio analitičar Ming-Chi Kuo, iPhone 15 bit će prvi njihov telefon s USB-C priključkom.

Izvori za Reuters kažu da bi zastupnici mogli zahtijevati i podršku za zajednički standard bežičnog punjenja do 2025. godine. Međutim, neke zemlje i Komisija EU traže dulje prijelazno razdoblje iz, kako kažu, tehničkih razloga. Bilo kako bilo, sve bi se trebalo saznati 7. lipnja.

Podsjetimo, smanjenje elektroničkog otpada povezana s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača, glavni je cilj uvođenja univerzalnog priključka za punjenje.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.