FBI upozorava na novu prijevaru na LinkedInu

U posljednje vrijeme zabilježen je povećan broj prijevara i pokušaja prijevara na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn. Kako je upozorio agent FBI-a Sean Ragan, napadi predstavljaju “značajnu prijetnju” korisnicima, a povezani su s investicijama u kriptovalute.

Prijevara najčešće započinje kontaktiranjem od strane korisnika LinkedIna koji nude pomoć oko zarade investiranjem u kriptovalute. Iako to samo po sebi zvuči sumnjivo i konstantno čitamo upozorenja (pa i u Hrvatskoj) kako u takvim situacijama treba biti jako oprezan, mnogi su i dalje vođeni idejom o lakoj i brzoj zaradi te svoje povjerenje i novac daju neznancima.

Na početku se ipak čini kako je sve legalno jer prevaranti prvo usmjeravaju osobe koje su kontaktirali na prave platforme za investiranje u kriptovalute, a nakon što steknu njihovo povjerenje, usmjere ih na prevarantske platforme. Nakon toga, umjesto brze zarade, slijedi šok i brzo pražnjenje računa.

Osobe koje su nasjele na takve prijevare u razgovoru s novinarima dio krivnje prebacile su i na LinkedIn jer smatraju da je riječ o kredibilnoj mreži kojoj se može vjerovati i koja bi ih trebala zaštititi. LinkedIn je razvio vlastiti sustav zaštite korisnika od takvih prijetnji koji može prepoznati i zaustaviti oko 96 posto lažnih profila i više od 99 posto spama i prijevara. Ipak, kako je rekao direktor zadužen za privatnost Oscar Rodriguez, jako je teško razlučiti lažne od stvarnih profila pa zato pomoć traže i od samih korisnika koje pozivaju da im prijave sumnjive profile.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.