Garmin je najnovija žrtva napada ransomwareom

Mnogi trkači i rekreativci ovoga su četvrtka iskusili nemogućnost povezivanja s važnim im Garminovim servisima za praćenje fizičke aktivnosti. U pozadini svega bila je kritična situacija u samom Garminu, koji je bio primoran privremeno zatvoriti sve svoje centre, web stranicu kao i većinu online usluga – a sve kao posljedica hakerskog napada ransomwareom.

Napadači su, naime, uspjeli u njihove sustave infiltrirati kriptografski program koji se potom proširio po kompanijskoj mreži. Razmjeri napada bili su prilično veliki jer je Garmin, primjerice, morao ugasiti i telefonske linije, chat i email usluge za podršku korisnicima.

Pao Garmin Connect

Ono što je naveći broj ljudi vjerojatno primjetio bila je nedostupnost usluge Garmin Connect na koju se sinkroniziraju pametni satovi i putem koje razmjenjuju podatke o obavljenim vježbama, otrčanim kilometrima ili odrađenim biciklističkim turama.

Iz Garmina su putem društvenih mreža jučer potvrdili nedostupnost svojih servisa i najavili, kako je to uobičajeno u takvim situacijama, da užurbano rade na otklanjanju problema. U trenutku nastana ovog teksta poteškoće u sinkronizaciji na Garmin Connect i dalje nisu otklonjene u potpunosti.

Prema dostupnim podacima napad je prilično uzdrmao cijelu kompaniju i njihovo poslovanje, pa je za predstojeći vikend radnicima u proizvodnji već najavljeno da će se dva dana u tvornicama “raditi na održavanju”, odnosno da normalnog funkcioniranja sustava neće biti.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.