Genetskim inženjeringom do savršenog argentinskog konja

U Argentini je polo vrlo popularna igra i važan posao. Tome svjedoči i činjenica da se najbolji konji već reproduciraju kloniranjem.

Znanstvenici sada žele otići korak dalje i mapirati cijeli genom argentinskog polo konja kako bi stvorili savršeni primjerak.

Na tome će raditi stručnjaci s pet argentinskih sveučilišta, analizirati 80 tisuća konja i pokušati identificirati idealnu genetsku ravnotežu konja.

Argentinski konji za polo posebno se uzgajaju već desetljećima križanjem potomaka izvornih čistokrvnih andaluzijskih i arapskih konja, koji su u Novi Svijet stigli sa španjolskim konkvistadorima, i punokrvnih engleskih konja pristiglih na kontinent s britanskim useljenicima u 19. stoljeću.

Najkloniranija životinja

Veterinar Guillermo Buchanan tvrdi da su argentinski konji jedinstveni zbog svoje brzine i izdržljivosti te kombinacije eksplozivnosti i gipkosti.

Ti konji tijekom utakmica mijenjaju smjer kretanja u punoj brzini, usporavaju, okreću se i u okretu ubrzavaju.

Oni su najkloniranije životinje na svijetu. U uzgajivačnicama se prema njima se odnose kao prema umjetničkom djelu.

Projekt sekvencioniranja genoma prve bi rezultate trebao dati za tri godine. Korištenje biotehnologije za unapređenje konja za polo nije novost, ali znanstveni interes raste jer je sve više bogatih koji su spremni platiti za odlične rezultate.

Klon jedne slavne kobile nedavno je na dražbi prodan za 800.000 dolara.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.