Gljive iz Černobila protiv zračenja u svemiru

Tijekom ovog i idućeg desetljeća, NASA, ESA i druge svemirske agencije imaju velike planove s dovođenjem ljudi na Mjesec i Mars. Na putu ka gradnji stalnih baza stoji jedan problem vezan uz zdravlje budućih astronauta i kolonizatora, a to je kozmičko zračenje.

Zemljino magnetsko polje nas štiti od utjecaja zračenja koje dolazi iz svemira, no u svemiru je ono vrlo veliki problem za ljudsko tkivo. Čak i na ISS-u je to zračenje 20 puta veće od onog na Zemlji, a pri misijama u dubokom svemiru je još višestruko opasnije.

Za rješavanje tog problema razvijaju se različiti projekti, koji uključuju zidove svemirskih letjelica i postaja ispunjenih vodom s idejom da se smanje količine kozmičkog zračenja koje primaju ljudi, a jedan od njih uključuje i korištenje specijalne vrste gljiva pod nazivom Cladosporium sphaerospermum, koje su preživjele jednu od najvećih nuklearnih katastrofa na Zemlji, zračenje nastalo od katastrofe u nuklearnoj elektrani u Černobilu 1986. godine. Znanstvenici su otkrili da su te gljive čak i na mjestima u reaktoru, na kojima bi zračenje ubilo ljude u roku od 60 sekundi, nesmetano rasle zahvaljujući pigmentu melaninu koji im omogućuje apsorbiranje zračenja i njegovo pretvaranje u energiju, pa bi se moglo reći da se hrane zračenjem.

Gljive su nedavno testirane na ISS-u, gdje su ih astronauti ubacili u Petrijeve zdjelice opremljene detektorom zračenja i mjerili zračenje svakih 110 sekundi tijekom tri mjeseca. Istraživanje je dokazalo da su se gljive prilagodile zračenju u uvjetima mikrogravitacije, upijajući ga i blokirajući, dok su se istovremeno samoreplicirale uz vrlo malo hranjivih sastojaka.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.