Huawei u drugom kvartalu ostvario davnu želju, ali na pomolu je problem

Huawei je tijekom drugog tromjesečja prvi put smijenio korejski Samsung na vrhu ljestvice najvećih proizvođača mobitela po prodaji, pokazuju podaci konzultantske tvrtke Canalys.

Kineski proizvođač prodao je između travnja i lipnja 55,8 milijuna uređaja, što je 5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. No, Samsungu je prodaja potonula za 30 posto, pa je prodao 53,7 milijuna pametnih telefona, prenosi CNBC. Podsjetimo, zauzimanje vodeće pozicije u prodaji među proizvođačima pametnih telefona višegodišnja je ambicija Huaweija.

Ispunjenje te ambicije kineska kompanija ponajviše može zahvaliti prodaji na domaćem tržištu gdje je isporučila glavninu telefona. Naime, Huawei je više od 70 posto prodaje ostvario na matičnom tržištu, dok je prodaja na inozemnim tržištima potonula 27 posto na godišnjoj razini. U Europi, ključnoj Huaweijevoj regiji, tržišni udjel smanjio se sa 22 posto u istom razdoblju 2019. na sadašnjih 16 posto, prema podacima Counterpoint Researcha. Na „starom kontinentu“ Huawei je treći proizvođač po prodaji, iza Samsunga i Applea.

Mo Jia, analitičar Canalyjsa, u priopćenju je naveo kako će Huaweiju biti teško održati vodeću poziciju u dužem roku. „Snažna pozicija u Kini neće biti dovoljna da održi Huaweiju na vrhu kada se globalno gospodarstvo počne oporavljati“, smatra Jia. Podsjetimo, u svibnju prošle godine američka administracija stavila je Huawei na „crnu listiu“ ograničivši mu tako pristup američkoj tehnologiji.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.