IBM-ova baterija bez kobalta za električa vozila koristi materijale izvađene iz morske vode

Električna vozila igrat će važnu ulogu u smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu, ali još uvijek nisu savršeno rješenje. Danas se većina električnih motora pokreće na litij-ionskim baterijama napravljenim od teških metala poput kobalta, koji nam nudi ograničene zalihe i teško se vadi.

IBM Research Battery Lab ima novo rješenje, nova baterija izrađena bez teških metala. Umjesto toga, napravljena je od materijala koji se mogu izvući iz morske vode.

Prema IBM-u, novi dizajn baterije mogao bi nadmašiti trenutne litij-ionske baterije mnogo značajki poput troškova proizvodnje, vremenu punjenja (manje od pet minuta do 80-postotne napunjenosti), kao i energetskoj učinkovitosti.

Baterija je također manje zapaljiva i sklona eksplozijama, pa bi se mogla koristiti u zrakoplovima i pametnim energetskim mrežama, kao i električnim automobilima i kamionima.

Baterija koristi tri nova materijala, uključujući katodni materijal koji ne sadrži teške metale poput kobalta ili nikla, a elektrolit je tekućina. Jedinstvena kombinacija suzbija nastanak litijumskih metalnih kristala tijekom punjenja, što izravno smanjuje šanse da se baterija zapali ili eksplodira.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.