Intel i DARPA razvijaju naprednu cloud kriptografiju

Intel je potpisao ugovor s američkom vojnom znanstvenom agencijom DARPA, temeljem kojeg će zajednički razviti projekt DPRIVE čiji cilj je omogućiti potpuno homomorfno enkriptiranje ili FHE.

DPRIVE projekt (Data Protection in Virtual Environments) će nastojati unaprijediti FHE s ciljem poboljšanja zaštite privatnosti.

Ukratko rečeno, FHE omogućuje obradu šifriranih podataka bez da ih je prije potrebno dešifrirati. To je važan korak prema naprijed za sigurnost, ali trenutno FHE u većini slučajeva nije najpraktičniji pristup. Prema DARPA-i, izračunu za koji je laptopu potreban djelić sekunde za izvršenje, na uobičajenom poslužitelju koji radi s FHE-om bi trenutačno trebali tjedni pa je stoga jako važno to riješiti ako se FHE želi učiniti široko primjenjivim.

Kao dio višegodišnjeg projekta, Intel će razviti “Application Specific Integrated Circuit” akcelerator s ciljem ubrzavanja računarskih vremena u FHE-u, a tvrtka također surađuje i s Microsoftom na testiranju tehnologije na Microsoft Azure i Microsoft JEDI sustavima.

Na FHE-u također radi i IBM koji je prošle godine objavio komplet alata kako bi se olakšalo korištenje načina šifriranja u iOS, macOS i Linux aplikacijama.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.