iPhone se može hakirati slanjem samo jedne poruke!

Appleovi pametni telefoni općenito se smatraju sigurnijim od Androida, no u današnje vrijeme niti jedan uređaj ni servis ne možemo smatrati potpuno sigurnim. Nedavno otkriće stručnjakinje za sigurnost Natalie Silvanovich o kojem je govorila na jučerašnjoj konferenciji Black Hat u Las Vegasu moglo bi šokirati vlasnike iPhonea kada saznaju koliko su njihovi telefoni ranjivi i kako se lako mogu hakirati.

Ona je otkrila sigurnosne propuste u aplikaciji iMessage čijim se iskorištavanjem može preuzeti kontrola nad Appleovim telefonima ili pristupiti privatnim podacima na njima, a korisnike iPhonea najviše može zabrinuti činjenica da im se to može dogoditi a da oni ništa ne naprave. Naime, kao i u nedavnom slučaju WhatsAppa u kojem su hakeri mogli postaviti špijunski softver na telefone osoba koje bi nazvali, čak i ako te osobe ne odgovore na poziv, za iskorištavanje propusta u iMessageu dovoljno je samo poslati poruku vlasniku iPhonea, pri čemu on ne treba ni otvoriti aplikaciju, tj. poruku da dođe do preuzimanja kontrole nad uređajem ili pristupanja podacima.

Ukratko, netko koga i ne poznate može vam poslati poruku te, i u slučaju da je vi ne vidite, preuzeti kontrolu nad vašim iPhoneom. Prije javne objave ovih propusta Silvanovich je obavijestila Apple, koji je riješio dio propusta, no neke tek još moraju zakrpati, napominju na Wiredu.

Slične propuste nije pronašla na Androidu, iako vjeruje da takva vrsta sigurnosnih ranjivosti postoji na gotovo svim platformama, a da bi se zaštitili, korisnici uvijek trebaju koristiti posljednje verzije operativnih sustava i aplikacija, iako ni to nije stopostotna garancija zaštite i sigurnosti.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.