Još jedna smrt u kineskom kampu za odvikavanje od interneta

Dio tinejdžera (i onih malo starijih) toliko je postao ovisan o videoigrama i internetu da očajnim roditeljima ne preostaje ništa drugo nego ih prijaviti u kampove za odvikavanje kako bi riješili taj problem i djecu odvojili od računala. Takvi kampovi u Kini su na jako lošem glasu jer se u njima često primjenjuju vojne metode, zbog čega je tijekom posljednjih godina nekoliko mladih izgubilo živote. Prije tri godine 19-godišnjakinja je poginula nakon što ju je instruktor podizao i s male visine bacao na glavu, a zbog sličnog “tretmana” koji je trajao čak dva sata jedna se 14-godišnja djevojčica onesvijestila i počela je povraćati krv, a iz kampa je izašla s ozljedama glave i vrata. Još 2009. godine jedan je 15-godišnjak preminuo samo dva dana nakon što se prijavio u centar za odvikavanje od interneta – njega su instruktori pretukli na smrt, prenosi Zimo.co.

Nedavno je zabilježen još jedan sličan slučaju u kineskoj provinciji Anhui – roditelji su 18-godišnjeg sina prijavili u kamp jer mu nisu uspjeli sami pomoći i odviknuti ga od računala i interneta. U ovom centru kažu da pružaju “psihološko savjetovanje i fizički trening” kao metode za odvikavanje od ovisnosti o internetu te su roditelji bili uvjereni kako će mu boravak u centru pomoći u borbi protiv ovisnosti. No, samo dva dana nakon što su ga prijavili u centar, dobili su poziv iz bolnice te su bili šokirani kada su vidjeli sina prepunog ožiljaka, a prema riječima doktora imao je “više od 20 vanjskih i nekoliko unutarnjih ozljeda” – nažalost, od zadobivenih ozljeda mladić je ubrzo preminuo.

U tijeku je istraga, a taj centar za odvikavanje je (privremeno) zatvoren, dok su njegov direktor i četiri zaposlene osobe trenutno u pritvoru.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.