Kineski Baidu predstavio kvantno računalo Qianshi

Mogućnosti kvantnih računala višestruko su veće od današnjih najjačih superračunala. Dizajnirana su kako bi mogli riješiti i najkompleksnije i izračune te se stručnjaci nadaju kako će imati glavnu ulogu u rješavanju najvećih problema modernog društva – od održivosti, javnog zdravlja do toliko spominjanih klimatskih promjena.

Zato se ne treba čuditi što države i velike tehnološke kompanije ulažu veliki novac u njihov razvoj. Jedna od tih kompanija je i kineski Baidu koji je jučer predstavio svoje prvi kvantno računalo nazvano “Qianshi”. Računalo ima 10-kubitni procesor, a kako navode na Reutersu, Baidu je također razvio i 36-kubitni kvantni čip. Njihovo računalo bit će dostupno i vanjskim korisnicima koji će za svoje potrebe, eksperimente i testove moći koristiti njihovu snagu.

Investicije u kvantno računarstvo rast će svake godine te u IDC-u vjeruju da će do 2027. vlade i kompanije uložiti više od 16 milijardi dolara u ovo tržište.

U IBM-u tako planiraju do 2025. predstaviti kvantno računalo s procesorom s više od 4 tisuće kubita. Do sada su predstavili kvantne procesore sa 127 kubita. Američka kompanija sredinom prošle godine predstavila je i svoje najjače europskom kvantno računalo IBM Quantum System One koje se nalazi blizu IBM-ova istraživačkog laboratorija u Ehingenu kraj Stuttgarta. Kolika je njegova važnost dovoljno govori podatak da je njenom predstavljanju svjedočila i tadašnja kancelarka Merkel.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.