Kinezi su počeli uzgajati prasce teške po 750 kilograma

Kinezi su najveći svjetski potrošači svinjetine, a nakon izbijanja svinjske kuge cijene tog mesa odletjele su u nebo. Zbog toga svi proizvođači sada tove svoje prasce što je dulje moguće: dok su se svinje prije klale sa 125 kilograma, sada ih se čuva dok ne nabiju 175 ili 200 kilograma.

Za trećinu veća kilaža znači puno veću zaradu u trenucima velike nestašice – cijene mesa samo u ovoj godini skočile su 70 posto. Rekorderi u uzgoju našli su se na farmi Pang Cong, čije svinje sada u prosjeku dosežu težinu od 500 kilograma. U prosjeku takva se svinja na tržištu prodaje za oko 1400 dolara, prenosi Tportal.

‘Prosječna težina svinja za klanje na velikim farmama porasla je na 140 kila, dok je prije ona iznosila oko 110 kilograma. To bi proizvođačima mesa moglo povećati profit za više od 30 posto’, rekao je Lin Guofa, analitičar u kompaniji Bric Agriculture Group.

Hu Chunhua, kineski potpredsjednik vlade, upozorio je ranije kako će manjak svinjetine biti izuzetno ozbiljan u prvoj polovici sljedeće godine.

‘Kini će sljedeće godine nedostajati čak 10 milijuna tona svinjskog mesa, što je više nego što je uopće dostupno u globalnoj trgovini. To znači da nema druge nego povećati domaću proizvodnju’, rekao je Chunhua.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.