Microsoft priznao: Bili smo u krivu, otvoreni kod je izvrsna stvar

Godinama je Microsoft odbacivao bilo kakvu ideju o korištenju otvorenog koda u svojim proizvodima. No posljednjih su godina shvatili da su možda pogriješili u takvom razmišljanju, prenosi Zimo.

Microsoft je bio na krivoj strani povijesti kad je otvoreni kod eksplodirao početkom stoljeća, priznao je nedavno Microsoftov predsjednik Brad Smith.

Iako su 25 godina odbacivali otvoreni kod i borili se protiv njega, a Linux čak nazivali “rakom koji se hvata za sve što dotakne u smislu intelektualnog vlasništva”, stvari su se promijenile.

Dobre su vijesti, da možete shvatiti kako biste se trebali promijeniti, dodao je Smith.

I zaista su napravili potpuni zaokret u stavu prema otvorenom kodu. Danas je Microsoft jedan od najvećih sudionika u projektima otvorenog koda, čime je pretekao Facebook, Google i brojne druge. Tako je prošle godine svoj internetski preglednik Edge odlučio temeljiti na Chromium bazi, a otvoreno surađuje i sa zajednicom otvorenog koda na stvaranju PowerToysa (malih dodataka koji korisnicima omogućuju prilagođavanje programa svojim potrebama) za Windows 10.

S obzirom na to da su se iz Microsofta odlučili okrenuti otvorenom kodu, u budućnosti bismo mogli vidjeti još neka iznenađenja.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.