Misteriozni signali iz svemira se ponavljaju svakih 16 dana

Brzi radio-impulsi (FRB) su kratkotrajni radio impulsi koji traju nekoliko milisekundi. Njihovo porijeklo nije poznato, mada se općenito smatra da potječu izvan naše galaksije, iako postoji i mišljenje da možda dolaze i od neke bliže zvijezde.

Astrofizičari kojima je ovo jedan od nerasvijetljenih misterija, ne mogu otkriti što te signale stvara i zbog čega se ponavljaju svakih 16 dana, iako su 2019. godine uspjeli pratiti jedan od njih ka matičnoj galaksiji.

Obzirom da su vrlo rijetki, neobični i jasni iako putuju milijardama svjetlosnih godina kroz svemir, fizičari pretpostavljaju da potječu od nekog kataklizmičkog događaja poput sudara zvijezda, no njihov ponavljajući uzorak sugerira de se možda događa nešto potpuno drugo, pa postoji teorija da se radi o nekoj vrsti prirodnog stroja u svemiru koji redovito pumpa radio energiju kroz svemir.

Znanstvenici iz projekta CHIME/FRB (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Radio Burst Project) koji su 2019. godine uspjeli pratiti signal FRB 180916.J0158+65 do relativno bliske spiralne galaksije, objavili su o tome znanstveni rad u siječnju ove godine, a sada su ga dopunili novim podacima koji produbljuju misterij. FRB se kreće u ciklusima od 4 dana, izbacujući radio signale u svemir svakih sat vremena, a potom 12 dana utone u tišinu, no ponekad se ta rutina od 4 dana promijeni, ili se izbacuje samo jedan “mlaz” signala.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.