Nvidia i Harvard unaprijedili genetska istraživanja

Znanstvenici Nvidije i Sveučilišta Harvard razvili su komplet alata dubokog učenja koji može značajno smanjiti vrijeme i troškove potrebne za izvođenje rijetkih jednostaničnih eksperimenata.

Njihov “toolkit” pod nazivom AtacWorks može sekvencirati čitav genom za samo pola sata, umjesto za više od dva dana koliko se inače utroši standardnim metodama, a to omogućuju Nvidijini Tensor Core GPU-i.

AtacWorks radi s ATAC-seq, dobro uspostavljenom metodom osmišljenom za pronalaženje otvorenih područja u genomu zdravih i bolesnih stanica. Ta su “otvorena područja” pododjeljci DNK osobe koji se koriste za određivanje i aktiviranje određenih funkcija. Taj dio genoma znanstvenicima bi mogao dati naznake može li osoba imati Alzheimerovu bolest, bolest srca ili rak.

ATAC-sec metoda obično zahtijeva analizu desetaka tisuća stanica, ali AtacWorks je u mogućnosti dobiti iste rezultate koristeći samo desetke stanica. Istraživači su također primijenili AtacWorks na skup matičnih stanica koje proizvode crvene i bijele krvne stanice, podvrste koje se obično ne mogu proučavati tradicionalnim metodama. Ali s AtacWorksom su uspjeli identificirati zasebne dijelove DNK povezane s bijelim i crvenim krvnim stanicama.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.