Objavljene tvrtke koje su imale pristup podacima korisnika Facebooka

Aplikacija za pronalaženje partnera Badoo i za usluge prijevoza Lyft također su bile na listi kompanija koje su imale tu privilegiju, prema podacima koje je objavio Damian Collins.

Dokumente je dobio od programerske tvrtke za razvoj aplikacija Six4Three koja trenutno vodi sudsku bitku s Facebookom.

Dokumenti koje je Six4Three prikupio za svoj neutemeljen slučaj samo su dio priče i predstavljeni su na način koji obmanjuje, bez šireg konteksta, rekao je glasnogovornik Facebooka.

Stojimo pri promjenama koje smo uveli 2015. s ciljem sprečavanja dijeljenja korisničkih podataka drugim tvrtkama, dodao je.

Objavljena prepiska uključuje mailove koje je Zuckerberg razmjenjivao s višim direktorom Justinom Ostrofskim 2013.,a u kojima se zabranjuje pristup podacima Vineu, usluzi za razmjenu videosadržaja u vlasništvu Twittera.

Dodaju nove aplikacije
Među mailovima su i oni između Facebooka i nekoliko drugih tehnoloških tvrtki u kojima pristaje dodati neke nove aplikacije na listu onih koji već imaju pristup korisničkim podacima s Facebooka.

Osim Badooa, tu su bile uključene i aplikacije za upoznavanje Hot or Not i Bumble.

Međutim, nekima je pristup podacima bio odbijen, uključujući uslugu za prodaju ulaznica Ticketmaster, poslužitelj kratkih videosadržaja Vine u vlasništvu Twittera i aplikacije Airbiquity.

U tvrtki kažu da su, kao svaka druga kompanija, imali interne razgovore o raznim načinima pomoću kojih žele izgraditi održiv poslovni model. Činjenice su jasne. Nikada nismo prodali podatke naših korisnika, tvrde u Facebooku.

“Dokumenti izvan konteksta”
Oglasio se i osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg. U podužem postu koji je napisao na svojem profilu, tvrdi da su objavljeni mailovi dio interne komunikacije te su, s obzirom na to da se radi samo o dijelu prepiske, izvađeni iz cjelokupnog konteksta rasprave o promjenama na platformi tijekom 2014.-2015. godine.

Zuckerberg tvrdi kako su se tijekom vremena pojavili developeri s aplikacijama koji su počeli koristiti podatke Facebookovih korisnika te su iz tog razloga u 2014. godini najavili promjenu cijele platforme. Sve to je, tvrdi, bilo s ciljem da se drugim aplikacijama ograniči pristup podacima. Jedna od tih aplikacija koja više nije mogla raditi na našoj platformi bila je i ona koja je podatke prodala Cambridge Analytici, napisao je Zuckerberg i dodao kako su neke od aplikacija naknadno podnijele tužbe protiv Facebooka zbog promjene platforme i da je siguran kako će te sudske postupke dobiti.

Zuckerberg ističe da je cijeli taj postupak promjene platforme bio skup te da se pojavio novi problem, a to je bio Facebook za mobitele i tvrtke poput Apple-a čija se poslovna politika oglašavanja i povezivanja aplikacija znatno razlikovala od onoga što je do tada bilo na Facebooku. Odlučili smo se za model poslovanja u kojemu je naša platforma bila besplatna za developere, a oni su mogli onda platiti oglašavanje ako to žele. Ovaj model je dobar. To je nešto što je drugačije od prodaje podataka, nismo prodali ničije podatke, napisao je Zuckerberg.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.