Orlovi u roamingu potrošili budžet

Ruskim znanstvenicima iz Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku koji prate migracije orlova ponestalo je novca za projekt nakon što su im neke ptice iz južne Rusije i Kazahstana odletjele u Iran i Pakistan, a njihovi SMS odašiljači ondje su zbog roaminga “natukli” ogromne račune, javlja BBC

Čuvši za veliki financijski problem istraživačkog tima, ruski mobilni operater Megafon odlučio im je oprostiti dug, a njihovu projektu ponudio je posebnu i jeftiniju tarifu.

Znanstvenici su na društvenim mrežama već bili pokrenuli ‘crowdfunding’ kampanju kako bi pokrili golemi dug te su uspjeli prikupiti oko 100.000 rubalja (1415 eura).

Posebno je bilo skupo putovanje stepskog orla Mina koji je iz Kazahstana odletio u Iran te je sam uspio potrošiti čitav proračun koji je bio namijenjen svim orlovima.

Min je u Kazahstanu bio izvan dometa mobilne mreže, no sve njegove prikupljene poruke, a bilo ih je puno, uspjele su se poslati čim je doletio do iranskog teritorija. Cijena SMS-a u Kazahstanu je oko 15 rubalja, ali iz Irana se ta cijena penje na 49 rubalja.

Putem SMS poruka isporučuju se koordinate ptica za vrijeme njihove migracije, a istraživačka ekipa potom koristi satelitske fotografije kako bi provjerila jesu li ptice stigle na sigurna mjesta. Najveću prijetnju stepskim orlovima predstavljaju električni vodovi.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.