Počelo je! Službeno je pokrenut prvi robotski taksi servis

“Ovo je robotski taksi servis! Ovo je budućnost”! Tim je riječima novinar The Verga opisao Waymo One, autonomni taksi servis kojeg je Google, tj. Waymo pokrenuo u Phoenixu, no dodao je i kako je sama vožnja u takvim automobilima kojima upravlja računalo prilično dosadna – što je dobra stvar. Naime, tijekom vožnje uopće se ne stječe dojam da vozilom upravlja računalo (tome pridonosi i činjenica što se za volanom ipak nalazi osoba spremna preuzeti kontrolu nad vozilom) te je vožnja sigurna, ugodna i prilično oprezna.

Zanimljivo, prema vozačima koji već neko vrijeme dijele cestu s autonomnim računalima, upravo su prevelik oprez i pridržavanje prometnim pravilima neki od minusa robotskih vozača jer u situacijama u kojima se od vozača očekuje da bi mogli prekršiti prometna pravila, računala to ne rade i takve su situacije često znale zbuniti vozače u Phoenixu u kojem Waymo već neko vrijeme testira svoj autonomni servis.

Waymo ne želi žuriti s ovim servisom i odmah ga omogućiti svima i svuda, već će se njihova autonomna vozila kretati samo u određenim dijelovima grada i bit će dostupna samo ljudima koji su bili dio testnog projekta. Također, iako imaju dozvolu za taksi servis u kojem neće biti vozača, na početku će s prednje strane ipak sjediti backup vozač koji bi trebao spriječiti nesreće i tragedije u slučaju da računalo donese neku krivu odluku.

Budućnost je zaista stigla!
Korisnici će taksi pozvati jednostavno putem mobilne aplikacije u koju će upisati destinaciju, a prikazat će im se cijena koju će morati platiti. Unutar automobila sa stražnje strane prednjih sjedala nalaze se ekrani na kojima putnici mogu vidjeti sve što “vide” i senzori na automobilu – predviđeno kretanje automobila u kojem se nalaze te druga vozila i pješake.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.