Pronađen materijal stariji od Sunčeva sustava

Meteorit Murchison, koji je na Zemlju pao 28. rujna 1969. godine, u sebi je nosio kozmičku prašinu staru čak sedam milijardi godina. Meteorit je zasjao na jutarnjem nebu sjeverno od Melbournea u Australiji prije nego što se zabio u tlo, noseći sa sobom pravo kozmičko blago.

To je zvučalo vrlo dramatično. Ubrzo nakon pada u zraku se osjetio miris koji se proširio na čitavo područje. Ljudi su ga opisali kao metilirani alkohol, odnosno jaki organski miris, opisao je dolazak meteorita na Zemlju astrokemičar Phillip Heck iz jednog Čikaškog muzeja.

Meteorit je dobio naziv po selu u kojem je pronađen. Dio njegovih ostataka nalazi se upravo u tom čikaškom muzeju (Field Museum).

Heck ističe da je taj meteorit najbolji izvor kozmičke prašine koja datira prije stvaranja Sunčeva sustava. Dakle, riječ je o prašini koja je starija i od samog Sunca.

Ja to zovem znanstvenom riznicom blaga, naglašava Heck.

Unutar meteorita nalazi se prašina zvijezda nešto većih od našeg Sunca. Tijekom milijuna godina svemirske zrake bombardirale su tu prašinu i malo promijenile njezin sastav. Atomi elemenata razbijeni su u manje atome, poput neona ili helija. Dio kozmičke prašine upilo je svemirsko kamenje, poput Murchisonova meteorita, tijekom formiranja Sunčeva sustava. Ta je prašina nezamislivo dugo ostala očuvana u svemirskom kamenju, kao da je pospremljena u kakvoj vremenskoj kapsuli.

Proučavajući zrna prašine Murchisonova meteorita, znanstvenici su uspjeli odrediti starost njih 49 te otkrili da su dvije trećine tih zrna prašine stara između 4,6 i 4,9 milijardi godina.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.