Prvi SMS poslan prije 25 godina: Označena četvrt stoljeća od početka promjene ljudske komunikacije

Bilo je dovoljno nekoliko dodira prstima po tipkovnici računala i povijest je stvorena. Prvi SMS s osobnog je računala poslao Britanac Neil Papworth.

“Poruka je bila: ‘Sretan Božić!’ U to vrijeme to s mobitela niste mogli poslati, ali ste mogli primiti poruku, pa sam je poslao s računala. Trebalo je još godinu dana da se omogući slanje SMS-a s mobitela”, objasnio je Neil Papworth.

Taj trenutak označio je početak promjena epskih razmjera. Telefoni na pulsno biranje polako nestaju iz uporabe. Internet je sve dostupniji, a mobilna tehnologija donosi korjenite promjene u komunikaciji modernog čovječanstva. Telefoni postaju sve pametniji.

“Prvi put imamo mobitele koji su više od telefona. Vidimo da su do danas razvijene na stotine tisuća, ako ne i milijuna aplikacija za naše pametne telefone, tako da SMS možemo smatrati prvim korakom prema modernom pametnom telefonu”, rekla je Elizabeth Bruton iz Muzeja znanosti.

Svaka nova tehnologija donosi sa sobom prednosti i mane.

“Jedna od najzanimljivijih stvari vezana uz komunikacije mobilnim porukama jest gubitak konteksta za razliku od komunikacije u četiri oka. Gubi se govor tijela, gubi se emocija, a to je pravi izazov za nas u ovoj eri”, smatra stručnjak za društvene medije Toby Beresford.

Život bez pametnog telefona danas je mnogima nezamisliv. Poruke se koriste za plaćanje parkinga, naručivanje kod liječnika, reklamiranje proizvoda, čak i u izbornim kampanjama. SMS je pridonio stvaranju novog, globalnog društva kakvo danas poznajemo.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.