Psihijatri istražuju “selfitis”, ovisnost o snimanju selfija

Opsesivno snimanje selfija i njihovo objavljivanje na društvenim mrežama moglo bi imati karakteristike mentalne bolesti. Ovu su tvrdnju prvi puta prije tri godine u javnost lansirali neki sumnjivi portali, i nedugo potom ona je prepoznata kao lažna vijest, tj. internetski hoax. Međutim, znatiželjna ekipa znanstvenika iz Velike Britanije i Indije zajedničkim je snagama krenula istraživati ovaj fenomen, jer su smatrali da bi tu zaista moglo biti istine, gledano iz perspektive psihijatrije.
Ovih dana su tako u Međunarodnom časopisu za ovisnosti i mentalno zdravlje objavili članak koji opisuje njihovo istraživanje navedenog područja.
Poremećaj osobnosti nazvan “selfitis” opisuje se kao ovisnost o snimanju selfie fotografija i njihovom objavljivanju na društvenim mrežama kako bi osobe koje to čine popravile vlastito samopouzdanje, raspoloženje, te zadovoljile potrebe za društvenim nadmetanjem i konformizmom. Često snimanje selfija također se dovodi i u vezu s drugim problemima u mentalnom zdravlju, poput niskog samopouzdanja.
Istraživanje provedeno na 225 studenata pokazalo je kako selfitis može biti rubni, akutni ili kronični, te da svakako postoji kao psihološki poremećaj. Podaci prikupljeni istraživanjem pokazuju da se stanje češće javlja kod muškaraca, a dobna skupina koja je najviše podložna razvoju selfitisa je ona od 16 do 20 godina. Najteži slučajevi selfitisa koji su se iskristalizirali kroz ovo istraživanje govore da oni koji “pate” od tog poremećaja dnevno snime više o 8 selfija (9% ispitanika), dok oko 25% ispitanika dnevno na društvenim mrežama podijeli barem tri selfija.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.