Quora hakirana, ukradeni podaci preko 100 milijuna korisnika

Quora je jedna od najpopularnijih web stranica na svijetu koja je napravljena u formatu pitanje-odgovor (Q&A) i na kojoj možete naći jako puno korisnih informacija o skoro svemu što vas zanima. No, ta stranica je zadnjih par dana u fokusu javnosti zbog hakerskog napada koji se dogodio i putem kojeg su iscurili podaci od preko 100 milijuna korisnika. Napadači su ukrali imena, prezimena, email adrese i lozinke korisnika ove platforme. Naravno, čim je hakerski napad otkriven, kompanija je poduzela sve mjere da zaštiti korisnike i da ih obavijesti o tome.

Ako ste ikada postavili anonimno pitanje na Quori – ne brinite. Vaš identitet neće biti otkriven jer se anonimna pitanja i odgovori vode ne registriraju dodatno u bazi, osim da su postavljeni na web stranicu. Nitko vas ne može povezati s pitanjem ili odgovorom. Ako ste registrirani korisnik, onda postavljate pitanja i pišete odgovore pod svojim nadimkom ili imenom i prezimenom koje je javno, pa se ni tada ne morate previše zabrinjavati.

Što se tiče lozinki, one su kriptirane u bazi, pa vjerojatno hakeri neće imati previše koristi od njih. Sve što će moći vidjeti je nasumični niz brojeva, slova i znakova koji ne odgovaraju vašoj pravoj lozinki, ali vam svakako preporučujemo da ju promijenite što prije!
Ne zna se ni koji algoritam je ova kompanija koristila za hashiranje lozinki i da li ga je moguće ikako “razbiti”. Vjerojatno nije, ali nikad se ne zna.

Quora i dalje istražuje što je uzrokovalo ovaj hakerski napad, odnosno kako su napadači uspjeli doći do ulaza njihove baze. Pretpostavlja se da su ti isti napadači imali pregled nad cijelom bazom, što znači da su imali puni pristup serveru. To uključuje i privatne podatke kao što su privatne poruke, downvote-ovi i slično.

 

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.