Robot izazvao kaos u Amazonovu skladištu: 24 radnika završila u bolnici

Posljednjih godina čitamo različite pesimistične scenarije koji nam prijete zbog “uspona robota” – od masovnih otkaza ljudi kojima će roboti uzeti poslove pa do mogućnosti da se računala i umjetna inteligencija okrenu protiv nas i pokušaju nas uništiti. Za scenarij iz Terminatora i robote ubojice ipak se (još) ne moramo bojati, no očigledno treba obratiti pažnju i potrebno je čuvati se od robota u skladištima, čije pogreške također mogu biti jako opasne.

O kakvim se opasnostima radi, najbolje možemo vidjeti na primjeru ovotjedne situacije iz Amazonova skladišta u New Jerseyju, u kojemu je zbog greške robota medicinska pomoć pružena 54 osobe – 30 njih pomoć je pružena na licu mjesta, dok su 24 osobe završile u bolnici. Do incidenta je došlo kada je jedan od brojnih robota koji rade u skladištu slučajno probušio posudu u kojoj se nalazi sprej za odbijanje medvjeda koji je pao na pod skladišta. Iz posude je iscurio kapsaicin (riječ je o tvari koja ljutim papričicama daje karakterističan ljuti okus, a koristi se i u suzavcima) te je uzrokovao svrbež i iritaciju kože radnika koji su se nalazili u blizini posude.

U Amazonu kažu da su odmah počeli s istragom vezanom za incident te da je hitna pomoć radnike odvela u bolnicu zbog predostrožnosti, a neki medijski izvještaji govore o jednoj osobi koja je u bolnici završila u kritičnom stanju.

Inače, kompanija najbogatijeg čovjeka na svijetu Jeffa Bezosa često se nalazi na udaru kritika zbog loših radnih uvjeta u skladištima, u kojima je fokus prvenstveno na produktivnosti umjesto na sigurnosti te je na radnicima velik pritisak.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.