Robotska kirurgija je sporija i skuplja?

U stručnom časopisu Journal of American Medicine objavljen je članak o istraživanju koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta Stanford (Stanford School of Medicine).

Istraživanjem je pokriveno gotovo 24 tisuće laparoskopskih operacija (endoskopska operacija kroz male otvore na koži trbuha, čiji je cilj u trbušnu šupljinu uvesti teleskop s priključenom malom kamerom te specijalizirane instrumente), a koje su obavljene u 416 američkih bolničkih ustanova u razdoblju od 2003. do 2015. godine.

Pritom je utvrđeno kako kirurgija bazirana na robotici u većini slučajeva predstavlja nepotrebnu potrošnju resursa. Prednost u odnosu na klasičnu kirurgiju očituje se jedino u situacijama kada je potrebna velika razina preciznosti ili u određenim izoliranim situacijama kada je kirurgija bazirana na robotici ipak pokazala bolje rezultate u odnosu na klasičnu kirurgiju (na primjer, kod radikalne prostatektomije).

U ostalim situacijama kirurgija bazirana na robotici pokazala se kao nepotrebno trošenje resursa, ali i vremena. Primjerice, operacija bubrega u 46,3% slučajeva trajala je više od četiri sata kada ju je izvodio kirurg uz pomoć robota, dok je ista operacija trajala više od četiri sata samo u 28,5% slučajeva kada je tu operaciju izveo samo kirurg bez asistencije robota.

Također, utvrđeno je kako je kirurgija bazirana na robotici čak utjecala na ukupne troškove bolničkog liječenja pacijenata (viša cijena) iako su postignuti rezultati u većini slučajeva bili jednaki onima koje su ostvarili kirurzi bez asistencije robota. U zaključku istraživanja sugerira se da će biti potrebno poraditi na prilagodljivosti robotike u kirurgiji na individualnoj, organizacijskoj i društvenoj razini.

Spomenuto istraživanje može se pronaći na sljedećoj poveznici, no cjelokupni tekst je zaključan unutar paywalla.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.