Rudarenje bitcoina energetski je zahtjevnije od rudarenja zlata

Rudarenje kriptovaluta, a pogotovo one najpopularnije među njima, bitcoina, zahtjeva mnogo električne energije i ne čini se kako bi moglo usporiti u dogledno vrijeme. Trenutačno se za dobivanje bitcoina u svijetu potroši oko 73 TWh električne energije na godinu, što je otprilike na razini potrošnje cijele Austrije.

No, o utrošku energije za rudarenje možemo govoriti i u pogledu isplativost te radnje kad je riječ o generiranju poznatih kriptovaluta – i upravo takvo istraživanje obavili su znanstvenici s Oak Ridge instituta za znanost i obrazovanje u Cincinnatiju. Prema njihovim podacima, koji obuhvaćaju razdoblje od početka 2016. do sredine 2018. godine, ispada da je za dobivanje protuvrijednosti jednog dolara u najpopularnijim kriptovalutama potrebno više energije nego za rudarenje iste vrijednosti plemenitih metala.

Tri puta više energije za istu vrijednost u bitcoinu nego u zlatu
Kako bi se izrudario 1 dolar u bitcoinu potrebno je utrošiti 17 MJ energije. Za ethereum i litecoin potrošnja je na razini od 7 MJ za dolar, dok je kod monera 14 MJ po svakom izrudarenom dolaru. Za usporedbu, jedan dolar u protuvrijednosti u platini može se rudarenjem generirati uz potrošnju od 9 MJ, u zlatu s 5 MJ, a u bakru s 4 MJ energije.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.