SAD će testirati kako bi funkcionirali bez GPS-a

Američke vlasti donijele su odluku da će testirati kako bi njihova država, industrija, vojska i druge grane ekonomije i države funkcionirale u slučaju da dođe do “ispadanja” satelitskog navigacijskog sustava Global Positioning System (GPS). Američki Kongres već je ranije ocijenio kako je riječ o iznimno bitnom sustavu o kojem ovisi američka nacionalna i ekonomska sigurnost, a da je njegove signale relativno lako poremetiti ili njima manipulirati.

Podsjetimo, ovih dana doznalo se i kako ruski sateliti prate neke američke špijunske satelite, nova grana Oružanih snaga, Space Force, već se bavi metodama za “ratovanje” u svemiru i zaštitu od prijetnji u toj domeni, pa je logično zaključiti da se SAD spremaju i za slučaj napada na njihove satelite iz konstelacije GPS.

Zemaljska alternativa GPS-u

Vlasti su sada donijele plan prema kojem će se tijekom narednih godinu dana provesti veliki test ranjivosti infrastrukture. U sklopu njega bit će ispitano kakav bi bio utjecaj nestanka GPS signala ili vanjske manipulacije njime.

Još od 2004. godine SAD razvijaju plan za zemaljsku alternativu GPS signalu. Izvor signala bile bi telekomunikacijske mreže na tlu koordinirane putem optičkih veza, pa bi davale i do tisuću puta preciznije signale nego sateliti.

GPS je ključan za funkcioniranje kako navigacije u vojne i civilne svrhe, tako i vremenske prognoze brojne mobilne aplikacije, financijske usluge, i nebrojene druge sustave. Smatra se da bi gubitak signala s GPS satelita u 30 dana uzrokovao gubitke za ekonomiju SAD-a na razini od 30 do 45 milijardi dolara.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.