SEDAM SUROVIH PRAVILA: NAJUGLEDNIJI ZNANSTVENICI OTKRILI TKO ĆE PREŽIVJETI KLIMATSKE PROMJENE Kažu da ne vjeruju da će to biti ljudi…

Klimatske promjene postale su, slažu se manje-više svi, neizbježna stvarnost. A to povlači i određena pitanja. Primjerice, ako ništa ne učinimo da bismo smanjili globalno zagrijavanje i njegove posljedice, tko će točno ostati?

Pravilo broj 1 – na klimatske promjene mogle bi biti otpornije vrste koje se razmnožavaju brzo i u velikom broju. Dakle, ljudi i pande nisu među njima.

Pravilo broj 2 – sposobnost prilagodbe. Toplokrvne životinje tu kotiraju bolje od hladnokrvnih. No, postoje izuzeci. U sve toplijem okruženju dobro bi se snašla sjevernoamerička žaba bukača.

Pravilo broj 3 – vjerojatnije je preživljavanje biljnih vrsta koje već jesu dobro prilagođene životu u suši i na vrućini, primjerice pustinjskih vrsta. Ili, pak, biljaka čije se sjeme prenosi na velike udaljenosti, dakle vjetrom ili morskim strujama. Tu treba istaknuti kokos.

Pravilo broj 4 – sreća se u većoj mjeri smiješi vrstama koje su tijekom povijesti već pokazale dobru opstojnost. U tom kontekstu sve ide u prilog žoharima. Kad je Australija prije više desetaka milijuna godina postajala sve suša, oni su se preselili u podzemlje. Isto tako, nisu izbirljivi ni oko hrane. Uz njih, veće šanse za opstanak imaju i druge vrste koje ne biraju puno – oportunističke ptice, štakori ili rakuni. Koali, koja jede lišće eukaliptusa, doista se ne piše dobro.

Pravila broj 5 i 6 svode se na to da su otpornije one vrste koje su evolucijski starije i koje nisu svedene na mikrohabitat, odnosno uspijevaju i u razdobljima promjene i tranzicije te narušenog okoliša. Jeleni se, primjerice, dobro snalaze čak i kad im nestaje šume, dakle u sve urbanijim sredinama. Neke specifične vrste, endemične za neke male otoke, mogle bi zauvijek nestati.

Pravilo broj 7 nalaže, pak, da postoje određena mjesta na svijetu koja klimatsku promjenu neće ni osjetiti – primjerice, životinje koje žive u podmorskim kanjonima ili one koje već preživljavaju u vrlo okrutnim sredinama kao što su vrući vulkanski izvori. Tamo se većina svodi na mikrobe i, primjerice, neuništive dugoživce ili kako im tepaju, iako izgled to ne opravdava, vodene medvjediće. Oni mogu preživjeti u vakuumu, ekstremnu dehidraciju i vrlo visoke temperature.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.