U Pompejima pronađena živopisna freska gladijatora

Živopisna freska gladijatora u oklopu kako pobjedonosno stoji dok njegov okrvavljeni protivnik posrće otkrivena je u Pompejima, među ostacima tog drevnog rimskog grada podno Vezuva, objavilo je u subotu talijansko ministarstvo kulture.

Čudesna scena u zlatnoj te plavoj i crvenoj boji prvi puta je ugledana u prostoriji za koju stručnjaci vjeruju da je bila taverna u koju su zalazili gladijatori koji su se, kako bi zabavljali javnost, borili međusobno, protiv zatvorenika te divljih životinja.

“Ne znamo kako se ova borba okončala. Gladijatori su bili ubijeni ili im je iskazana milost”, kazao je direktor muzejskog kompleksa Pompeja Massimo Osanna.

Borac “Murmillo” nosi kacigu ukrašenu perjanicom sa širokim obodom i vizirom, u svojoj lijevoj ruci drži golemi pravokutni štit, dok mu je u desnici kratki mač. Podno njegovih nogu je štit poraženog “Thraexa” koji po tijelu ima duboke rane i na rubu je snaga.

“Ono što je posebice zanimljivo je realistični prikaz rana, poput rana na zglobu i prsima poraženog gladijatora iz kojih šiklja krv”, kazao je Osanna, dodavši da poraženi gladijator podiže ruku te je moguće da traži milost.

Freska veličine 1,12 na 1,5 metara pronađena je u podrumu zgrade nedaleko od gladijatorskih kasarni u četvrti Regio V, a najvjerojatnije se radi o gostionici. Na gornjem katu su prostorije u kojima su, kako se pretpostavlja, bili smješteni vlasnik i prostitutke.

Pompeji su nakon Koleseuma u Rimu drugo najposjećenije turističko odredište u Italiji, s oko 3,6 milijuna posjetitelja godišnje.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.