Uber bi mogao otpustiti čak 20 posto zaposlenih

Nakon godina poslovanja u minusu te nakon više od tisuću otkaza dodijeljenih prošle godine, 2020. trebala je biti velika godina za Uber i prva u kojoj su očekivali kvartalni profit. No ono na što izvršni direktor kompanije Dara Khosrowshahi nije mogao računati jest koronavirus koji je, kao i velikom broju kompanija diljem svijeta, u potpunosti poremetio planove. Umjesto povećanja prihoda i prvog profita, nakon izbijanja pandemije Dara je povukao financijska predviđanja za ovu godinu uz upozorenje na velike potencijalne gubitke.

Koliko je zaista bolest COVID-19 utjecala na njihovo poslovanje saznat ćemo uskoro, jer će kompanija 7. svibnja objaviti financijske rezultate za prvi ovogodišnji kvartal. Prema dosadašnjim informacijama, tijekom posljednjih tjedana potražnja za uslugama taksi prijevoza smanjena je za oko 80 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U isto vrijeme, uvelike je porasla potražnja za uslugama dostave hrane, no povećani prihodi od Uber Eatsa ne mogu nadoknaditi velike gubitke glavne grane poslovanja kompanije, taksi prijevoza.

Kao jedna od posljedica situacije i financijskih gubitaka internetom su počele kružiti informacije o novim otpuštanjima u kompaniji. Uber trenutačno ima oko 27 tisuća zaposlenika, a prema nekim najcrnjim scenarijima, bez posla bi moglo ostati skoro 5 i pol tisuća ljudi, odnosno oko 20 posto od ukupne radne snage. Iz Ubera novinarima nisu htjeli potvrditi te brojke, no komentirali su kako “kompanija istražuje sve moguće scenarije” s kojima bi kraj krize dočekali u boljoj poziciji nego se trenutačno nalaze.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.