Umjetna inteligencija dala je svoja veoma zanimljiva predviđanja

Umjetna inteligencija, barem zasad, ima svoje prednosti, ali i ograničenja. I dok je s jedne strane superiorna u analizi velikih količina podataka, nikako joj ne leži predviđanje budućnosti.

Naime, autorica Janelle Shane upotrijebila je snažan algoritam za stvaranje teksta, GPT-3, ne bi li od njega dobila svojevrsna predviđanja budućnosti. Kako bi mogla, na neki način, provjeriti predviđanja koja je GPT-3 izbacio, odlučila ga je prevariti. Točnije, koristila je algoritam koji nije dobio nikakve nove informacije poslije listopada 2019. godine, odnosno ne zna za pandemiju koronavirusa i sve ostalo što se događalo. Ubacila mu je u bazu podataka naslove koje smo mogli čitati tijekom 2020. godine i od sustava zatražila da “predvidi” budućnost, odnosno zaključi kakve bismo naslove trebali čitati u 2021.

I rezultat je spektakularan.

“Kad ubojite orhideje napadaju: Kako se ubojite orhideje pojavljuju u američkim stražnjim dvorištima”

“Znanstvenici se boje da su se u naš Sunčev sustav upleli izvanzemaljski svemirski laseri”

“Mali dron suočio se sa šest ubojitih morskih pasa u Shipwrecku”

“Škorpioni na tamnoj strani Mjeseca”

Očito je da GPT-3, iako je pogodio ton naslova, baš i ne shvaća značenje pojedinih riječi. A onda opet, ako se ravnamo po 2020. možda neki od ovih naslova i nisu baš tako neobični.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.