Velika zagađenja od električnih automobila su mit

U mnogim javnim raspravama i izjavama “stručnjaka” mogu se pronaći tvrdnje da električni automobili zapravo štete okolišu i dovode do povećanja emisija CO2 te je upitno jesu li doista “zeleniji” od benzinaca kada se u obzir uzmu svi procesi izrade te produkcija električne energije koja često dolazi iz fosilnih izvora.

Nova studija koju su u časopisu Nature Sustainability objavili znanstvenici sveučilišta Radboud University u suradnji s kolegama s Exetera i Cambridgea, došla je do zaključka da električni automobili doista dovode do manjih emisija CO2, čak i ukoliko proizvodnja struje uključuje fosilna goriva.

“Uzevši u obzir sve parametre, vožnja električnog automobila je bolja za okoliš u odnosu na benzince u 95% područja u svijetu”, navodi se u studiji. Jedine iznimke u 5% slučajeva su poput Poljske, u kojoj se električna energija i dalje temelji na ugljenu. Prosječne emisije iz električnih automobila su 70 posto niže u zemljama poput Francuske i Švedske gdje se najviše struje proizvodi iz obnovljivih izvora i nuklearki, a oko 30% niže u Velikoj Britaniji.

Kroz nekoliko godina čak i najneučinkovitiji električni automobili će stvarati manje emisije u većini država, kako će proizvodnja struje biti više vezana za zdravu energiju. Studija predviđa da će 2050. godine svako drugo vozilo na cesti biti električno, što će smanjiti globalne CO2 emisije za 1,5 gigatona godišnje, što je ekvivalent ukupnih emisija CO2 u Rusiji.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.