Zbog čega će nam najviše nedostajati Windows 7?

Microsoft je, na tugu i žalost mnogih korisnika i službeno završio sa svojom podrškom za Windows 7. Od 14. siječnja korisnici Windows 7 platforme više neće dobivati nadogradnje sustava (ali još neko vrijeme postoji mogućnost ”besplatnog” prijelaza sa ”sedmice” na ”desetku”). Više od deset godina Windows 7 dobro je služio mnogim korisnicima. Služi i dalje, no kako vrijeme prolazi tako će sve više korisnika ”sedmice” prelaziti na Windows 10.

Što je ono što nam se najviše sviđalo kod Windowsa 7? Zbog čega će nam ”sedmica” najviše nedostajati? Hoće li ijedan idući ”nastavak” Windowsa biti i blizu Windowsima 7? Odgovore na ova pitanja pročitajte u nastavku.

Najbolja moguća nadogradnja Windowsa XP

Ne, Windows Vista nije bila nadogradnja XP-a, to je bila ”sedmica”. Iako je Windows 7 na tržišta došao 22. listopada 2009., gotovo osam godina nakon izlaska XP-a, mnogi korisnici nisu prešli na Vistu, koja je izašla između ova dva nastavka. Razloga za to je više, no o tome nećemo ovdje.

Što se tiče samih Windowsa XP, radilo se o solidnom operacijskom sustavu (pogotovo nakon nadogradnji na Service Packove 2 i 3). Brojni bugovi bili su uklonjeni, sustav je bio vrlo stabilan, jednostavan i ”prijateljski” nastrojen prema korisnicima. Čak i ako ste bili novi korisnik kojemu je Windows XP bio prvi Windows, nije vam trebalo dugo vremena da se priviknete na ono što je Microsoft ponudio u njemu.

Windows 7 je otišao nekoliko koraka naprijed i to u svim smjerovima. Sve u svemu, Windows 7 bio je ogromna nadogradnja u odnosu na Windows Vistu. Jedna od prvih stvari po kojima smo vidjeli da se radi o nadogradnji bilo je vizualno sučelje. Zahvaljujući svom Aero podsustavu, Windows 7 izgledao je bolje, modernije, novije i privlačnije od XP-a.

Osim vizualnog sučelja, Windows 7 donio je i mnoga poboljšanja u vezi mogućnosti, kao i svoju 64-bitnu verziju, koja je donijela dodatne mogućnosti i povećala kompatibilnost. Postojala je i 64-bitna verzija Windowsa XP, no nju je koristilo puno manje ljudi. Još jedan od segmenata gdje se ”sedmica” vidno istaknula bila je sigurnost. Ako ste imali prilike koristiti Windows XP, pogotovo njezine prve verzije (prije Service Packa 1), vjerojatno vam se dogodio neki ”malware”.

To se kasnije popravilo spomenutim Service Packovima, no Windows 7 je, što se sigurnosti korisnika tiče, stvari odveo na jednu potpuno novu razinu. Sjećam se i danas kada sam prvi puta instalirao Windows 7 na računalo 2011. godine. Do dandanas to računalo radi normalno, Windows mi se nikada nije ”srušio”, nikada nije bilo onih kobnih ”plavih ekrana” i nikada nisam imao nikakav ”malware”. Sve u svemu, što se sigurnosti tiče Windows 7 bio je izvrstan. Bolji i od Windows 10? Na ovo pitanje sami odgovorite.

Windows 7 bio je sve ono što Windows Vista nikada nije bio

Jeste li znali da dobar dio mogućnosti koje na sebi ima Windows 7 uopće nisu nove? Radi se o stvarima koje su uglavnom već postojale i to na Windows Visti, no koje su korisnici uglavnom propustili, što nesvjesno, što zbog činjenice da je Windows Vista jedan od najlošijih Windowsa dosad. ”Sedmica” je sadržavala mnoge mogućnosti koje su sada bile ispolirane, dotjerane i općenito poboljšane. Ukratko rečeno, ono što je danas Windows 10 Windowsu 8, to je Windows 7 Windows Visti.

Windows Vista

Jedna od stvari koje su se korisnicima (i sam sam jedan od njih) jako svidjele kod ”sedmice” bile su kontrole korisničkih računa. Kod Windowsa XP je situacija bila takva da je vama kao korisniku sustav teoretski omogućavao i dopuštao korištenje standardnog, korisničkog računa s ograničenim mogućnostima.

No problem je bio u tome što mnoge aplikacije i programi to nisu dopuštali. To je poboljšao Windows 7 svojim ”User Account Control”. Iako je neke od tih mogućnosti već sadržavao Windows Vista, one jednostavno nisu radile kako treba. S Windowsom 7 mnoge od njih su poboljšane, bugovi su ispravljeni, što je doprinijelo čvrstom, stabilnom i kvalitetnom operacijskom sustavu, kakav je Windows 8 bio.

Windows 7 pomogao nam je da preživimo Windows 8!

Sjećate li se Windowsa 8? Microsoft je neobična tvrtka. Sklona jako dobrim i ne baš tako dobrim potezima. Jedan od njihovih, ne tako dobrih poteza bio je i Windows 8, operacijski sustav koji je u javnost pušten 2012. godine. Iskreno, mnogi su se pitali zbog čega je Microsoft toliko požurio s ”osmicom”. Valjda je glavni razlog bio ”dodirne” mogućnosti i prilagođenost za mobilne platforme, kojima je Windows 8 težio.

No ono što je dobro u cijeloj ovoj priči jest to da smo zbog ”osmice” počeli još više voljeti ”sedmicu”! Budući da je tada Microsoft bio jako usmjeren na zaslone na dodir i ”novu budućnost”, Windows 8 bio je plod takvog razmišljanja. Windows 8 nije sadržavao Start tipku, već ste sve trebali pokretati putem nekakvog ”Metro” sučelja. Štoviše, Microsoft je implementirao ”inteligentne” zamisli od kojih je možda ”najbolja” bila da je budućnost Windowsa ”Metro” aplikacija. Jer zašto bismo trebali koristiti prozore u operacijskom sustavu koji se zove Windows?

Ovo naravno nije bilo dobro prihvaćeno kod korisnika Windowsa, na što je Microsoft hvala Bogu, imao sluha. Nadogradnjom 8.1 Windows 8 ponovno je vratio neke od ”starih” mogućnosti (od kojih je jedna bila i famozna tipka Start). Velika većina onoga što je Microsoft želio implementirati u Windows 8 bilo je usavršeno kroz Windows 10. No bez obzira na sve traume koje su čekale sve one koji bi se odvažili i instalirali Windows 8, većina nas nije imala problema. Zašto ne?

Pa iz razloga što nismo ni koristili ”osmicu”. Većina ljudi prešla je ili sa ”sedmice” na ”desetku” ili je jednostavno ostala na Windowsima 7 sve do dana današnjega, što je još jedan od razloga zbog kojih smo tada jako voljeli Windows 7 i zbog kojeg se danas teško odvajamo od njega.

Više pročitajte na:

Comments

 • intera
 • START UP AKADEMIJA

  startup akademija

  INTERA TP je začetnik razvoja startup ekosustava u Hercegovini.

  (opširnije)

 • Poslovni inkubator

  Za sve one koji su pokrenuli poduzeće i koje nije starije od dvije godine nudimo proces inkubacije i virtualne inkubacije.

  (opširnije)

 • Konferencije

  Nudimo organiziranje konferencija i važnih događaja za poduzeća kao i mogućnost najma konferencijskih dvorana od 20 do 300 mjesta.

  (opširnije)

 • Uredski prostori

  Uredski prostori za komercijalni najam su suvremeno opremljeni, sa pristupom internetu i svom ostalom infrastrukturom.

  (opširnije)

 • Poslovno umrežavanje

  Poslovno umrežavanje, internacionalizacija i promocija proizvodnih poduzeća jedan su od stupova djelovanja INTERA TP.

  (opširnije)

 • Obuke CNC operatera i programera

  Želite li steći praktična znanja i vještine u rukovanju CNC strojevima i time postati konkurentni na tržištu rada?

  (opširnije)

 • Poslovne obuke i seminari

  Danas kada je evidentan nedostatak kvalitetnih kadrova na tržištu rada, a potrebno je i konstantno ulaganje u učenje novih i nadogradnju postojećih poslovnih vještina.

  (opširnije)

 • IT OBUKE I PRAKSA

  INTERA TP organizira mnogobrojne programe obuka i prakse za mlade u IT tehnologijama gdje mladi, dominantno studenti IT fakulteta imaju priliku raditi na stvarnim projektima dodijeljenim od poduzeća iz ovog sektora.

  (opširnije)

 • Žensko poduzetništvo

  U smislu izravnog poticanja i favoriziranja ženskog poduzetništva, u kriterijima za prijem u poslovni inkubator, kao i za dodjeljivanje mini grantova korisnicima, uvedeni su dodatni bodovi ako u timu ima osoba ženskog spola.

  (opširnije)

 • Fab Lab

  Nudimo uslugu korištenja tehnoloških resursa (3D printera, laserskog rezača, CNC strojeva, alata, elektronike) za makere (inovatore, hobiste, dizajnere, inženjere), koja se nalazi u prostoru koji je ujedno i okoliš za razmjenu iskustva i znanja samih korisnika.

  (opširnije)

 • VIDEO

 • Ubija li škola kreativnost ?
 • Inteligentna organizacija

  Istraživanja na MIT-ovom Center for Collective Intelligence iznjedrila su neočekivane rezultate: pokazalo se da inteligencija pojedinaca tek sporadično korelira s inteligencijom grupe kao cjeline. Korelacija postoji, ali ne onog intenziteta koji se očekivao. Presudno važnim za unapređenje inteligentnog funkcioniranja grupe pokazali su se neki drugi čimbenici: socijalna senzibilnost članova, komunikacijska ravnopravnost te udio žena u grupi.